Urgentní apel - Christophe Mbay Mutomb

07.05.2010 07:12

Přidejte se prosím k urgentnímu apelu na podporu Christopheo Mbay Mutomba (občana Demokratické republiky Kongo), kterého zatkla ANR (Agence Nationale de Renseignemens) poté, co byl podle nich zapleten do přípravy atentátu na prezidenta. ANR posléze začala vymáhat peníze od jeho rodiny a přátel.

Christophe Mbay Mutomb je od 22. ledna zadržován v jihovýchodní části města Lubumbashi, je podvyživený a vážně nemocný. Byl mu odmítnut nejen přístup k rodině a právníkovi, ale i k lékařské péči. Trpí chronickou bolestí zad, která byla léčena každodenními injekcemi, momentálně je však bez léčby. Nedostává se mu ani stravy. Jeho stav byl popsán jako "stav nebezpečný života".

Christophe Mbay Mutom má pět malých dětí, živí se jako inženýr na hydroelektrických projektech na východě země. Pravděpodobně ztratí práci a s tím také živobytí pro svoji rodinu.

Podle čl. 18 Ústavy DRC z r. 2006 nesmí být nikdo držen bez obvinění déle než 48 hodin, musí být buď obviněn a souzen nebo propuštěn. Držení v izolaci je nezákonné za jakýchkoli podmínek.

Christophe Mbay Mutomb byl zatčen ve svém domě ráno 22. ledna a je jedním z dvaceti lidí zatčených v souvislosti s nepodloženým podezřením z pokusu o atentát na prezidenta Kabilu v době jeho návštěvy města.

Mnoho z těch kteří byli zadrženi byli již bez obvinění propuštěni, trvající zadržování Christopheo Mbay Mutomba je pravděpodobně motivováno korupcí. Amnesty International ví, že důstojníci ANR vymáhají hotovost od rodiny a přátel pod slibem, že ho propustí. Pravděpodobně jim vyhrožují, že pokud nezaplatí, bude přemístěn do Kinshasy.

 

Podrobnější informace naleznete zde: Christophe Mbay Mutomb.pdf (186,1 kB)