Svíčková s Amnesty

19.12.2011 13:00

Česká klasická kuchyně a lidská práva?

 

Amnesty International slaví 20 let působení v České republice a 50 let existence ve světě! Přijďte zažít lidská práva jinak a oslavte s námi narozeniny jídlem. Jako bonus získáte osobní recept na svíčkovou od renomovaného kuchaře Pavla Sapíka.

V rámci GRAND RESTAURANT FESTIVALU proběhne 29. ledna 2012 v nejlepší restauraci roku 2012 Terasa U Zlaté studně netradiční událost tzv. Svíčková s Amnesty. Šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík pro Vás připraví jedinečný labužnický zážitek, který možná trumfne i ten od maminky.

Amnesty International k tomu přidá skutečnou svíčku a nezvykle dobrý pocit po klasickém českém jídle. Výtěžek z každé svíčkové v restauraci Terasa U Zlaté studně (vítěz GR 2012) bude totiž použit na ochranu lidských práv v Číně, Iránu a Sýrii. Přijďte si pro dobrý pocit korunovaný nejlepším českým jídlem!

Prvním podporovatelem kampaně Amnesty International za nespravedlivě vězněné se stal v květnu 2011 bývalý prezident Václav Havel, za kterého Amnesty bojovala v době, kdy byl i on uvězněn.

Více infrmací o možnosti rezervace místa naleznete zde: www.grandrestaurantfestival.cz/svickova-s-amnesty

prehravac.rozhlas.cz/audio/2541321

www.apetitonline.cz/apetit-tv/118/apetit_GRF_u_zlate_studne.f4v/page/1#

VÍCE O KAMPANI

Amnesty International (AI) je mezinárodní organizace zabývající se ochranou lidských práv. Ve světě působí od roku 1961, na svobodu pomohla více než 47 000 nespravedlivě vězněným lidem.

České republice působí Amnesty od roku 1991, aktivně se však zasazovala za řadu politických vězňů již před rokem 1989 – mezi nimi právě například za Václava Havla, Jiřinu Šiklovou, Petra Uhla či Danu Němcovou. I proto AI v kampani 3 minuty stačí symbolicky bojuje za nespravedlivě vězněné z jiných zemí. Patronem kampaně se stal právě Václav Havel.  

„Jsem rád, že mohu podpořit boj za svobodu a spravedlnost,“ uvedl Václav Havel při zahájení kampaně 3 minuty stačí 17. května 2011. „Vím, že nebýt této solidarity, byl jsem ve vězení daleko déle, “ dodal.

Kampaň 3 minuty stačí upozorňuje na situaci 3 nespravedlivě pronásledovaných lidí.  Jedná se o čínského novináře Ši Taa, který byl uvězněn na 10 let za to, že přeposlal důvěrný e-mail čínské vlády s instrukcemi pro novináře, jak psát o 15. výročí zásahu na náměstí Nebeského klidu, Íránku Sakíne Aštíaníovou, které hrozí krutý trest popravy ukamenováním za nevěru a také o syrského právníka Muhannada al-Hassáního, který byl kvůli své činnosti ve prospěch obhájců lidských práv původně zavřen na 3 roky. Letos v létě byl ale i díky mezinárodnímu tlaku propuštěn. Stále však nemůže vykonávat právní praxi, a proto je naše podpora nutná.

Od začátku kampaně v květnu 2011 jsme získali více než 30 000 podpisů za propuštění nespravedlivě vězněných lidí, kampaň podpořila řada osobností české kulturní scény - mezi jinými také Jiří Bartoška, Václav Marhoul, Jiří Macháček či Aneta Langerová.