Maratón psaní dopisů opět zde!

13.11.2013 10:20

Amnesty International pořádá každý rok v prosinci při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv (10. 12.) Maraton psaní dopisů, mezinárodní akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí. 

Letos se bude konat akční týden v termínu od 6.12. do 16.12. V Olomouci pro vás v průběhu tohoto týdne chystáme hned několik různých míst, kde můžete přijít napsat svůj podpůrný dopis.

Během Maratonu se v Olomouci zaměříme na tyto tři případy:

Miriam Lopézová byla v roce 2011 týden držena ve vojenských kasárnách, kde byla mučena a sexuálně zneužívána vojáky. Chtěli tak dosáhnout jejího přiznání k trestnému činu. Za tento čin zatím nebyl nikdo potrestán. 

Badia East je slum v nigerijském státě Lagos na jihovýchodě země. Žije v něm víc než 100 tisíc lidí. 23. února 2013 zůstaly stovky obyvatel Badia East bez střechy nad hlavou poté, co úřady nařídily demolici 266 domů. Jejich obyvatele přitom na tento záměr předem neupozornily a ani ho s nimi neprojednaly. Stovky obyvatel tak po nuceném vystěhování neměly kam jít, nedostaly totiž žádné náhradní bydlení ani kompenzaci za ztrátu majetku. 

Ihar Cichanjuk byl v lednu 2013 po neúspěšném pokusu o registraci nevládní organizace na podporu LGBTI komunity Human Rights Centre Lambda vyšetřován policií, zbit a bylo mu vyhrožováno. Za útok nebyl nikdo potrestán. AI je přesvědčena, že odmítnutí registrovat neziskovou organizaci a následné násilí vůči němu proběhlo pouze kvůli jeho odlišné sexuální orientaci.

Všechny případy a další podrobnosti pak můžete zhlédnout na stránkách https://www.amnesty.cz/maraton/