DOBRÁ ZPRÁVA - Libyjský vězeň svědomí propuštěn!

23.04.2010 16:58

AI s potěšením oznamuje, že byl propuštěn lybijský vězeň svědomí Jamal El-Haji, který byl vězněn z důvodu kritiky autorit.

 

Jamal El-Haji byl po čtyřech měsících vězení propuštěn. Libanonský spisovatel, držitel dánského občanství, byl zatčen 9. prosince 2009 poté, co veřejně vystoupil proti ministru spravedlnosti Mustafu Abdeljalilovi. Ve svém prohlášení veřejně kritizoval nezákonné zadržení lybijskými bezpečnostními silami, stěžoval si na nelidské zacházení a na znemožnění přístupu ke spravedlivému procesu, kterého se úřady dopustily již během jeho předchozího zadržení mezi březnem 2007 a únorem 2009.

 

Na propuštění Jamal El-Hajiho se osobně podílel i syn lybijského prezidenta Saif al-Islam al-Gaddafi, který prohlásil, že bylo propuštěno i 80 dalších vězňů.

 

I přesto AI upozorňuje, že ve vězeních nadále zůstává mnoho vězňů bez oficiálního obvinění. Takovým je i Mahmoud Mohamed Aboushima, který je držen ve vězení Abu Salim a to i přesto, že Nejvyšší soud v červenci 2007 nepotvrdil jeho členství v zakázané skupině.

 

AI apeluje na lybijské autority, aby pokračovaly v konkrétních krocích směřujících k zabezpečení ochrany lidských práv a práního prostředí.