Demokratická republika Kongo.

05.07.2010 10:40

 

30. června 2010

 

Situace lidsko-právních aktivistů v DRC se stává více a více hrozivější, varovala Amnesty International 30. června, kdy tato země slavila 50. leté výročí své nezávislosti.

 

Oslavy přišly jen pár dní po pohřbu Floriberta Chebeya Bahizireho, který se konal 26. června. Floribert byl jeden z nejznámějších bojovníků za lidská práva, jehož tělo bylo nalezeno den poté, co byl předvolán k výslechu na policii v Kinshase.

 

Veronique Aubert z AI řekla: „Výhrůžky smrtí obráncům lidských práv a novinářům V DRC se stupňují alarmujícím tempem. Je hrozné, že hlasy, které je potřeba slyšet nejvíce jsou ty, které byly potlačeny.“

 

Přepychových oslav Dne nezávislosti v hlavním městě Kinshase, se pod vedením prezidenta Josepha Kabily účastnili vysoce postavení činitelé, jako například generální tajemník OSN Ban Ki Moon.

 

Floribert Chebeya byl ředitelem jedné velké konžské lidskoprávní organizace a pracoval na jednom citlivém případu, do kterého byl zapleten velitel policie, generál John Numbi. Jeho tělo bylo nalezeno v autě 2. června. Předtím řekl Amnesty International, že se cítí být sledován a že je pod dohledem bezpečnostních složek.

 

Pohřeb Floriberta Chebeyi se uskutečnil 26. června (mezinárodní den obětí mučení), tak jak si přála jeho rodina, která věří, že jeho smrt souvisí s mučením.

 

Amnesty International vyzvala konžské úřady, aby ustanovily nezávislou vyšetřovací komisi k prošetření smrti pana Chebeyi, a zjištění informací o jeho řidiči, který nebyl dosud nelezen.

Tyto výzvy byly ignorovány.

 

Během uplynulého roku došlo k nárůstu výhrůžek smrtí proti lidsko-právním aktivistům a novinářům v DRC, obvykle se tak děje telefonicky anebo obdrží textovou zprávu.

 

Dva aktivisté byli stíhání v srpnu a září, respektive po té, co jejich organizace publikovala zprávu kritizující místní autority. Mnoho jiných bylo svévolně zatčeno a ve vazbě s nimi bylo špatně zacházeno.

 

Příští měsíc si připomeneme páté výročí úmrtí pana Pascala Kubungulu. Jednoho z významných lidsko-právních aktivistů, který byl zabit v červenci 2005 skupinou ozbrojených mužů, kteří se vloupali do jeho domu, vytáhli jej z ložnice a zastřelili před jeho před jeho rodinou.

 

Proces s muži, obviněnými ze zabití je zablokován více než pět let. Tito muži, kteří jsou vojáky a vysoce postavenými vojenskými i politickými osobnostmi, jsou stále volní a to i přes veřejné sliby prezidenta Josepha Kabily, že spravedlnosti bude učiněno za dost.

 

Veronique Aubert řekla:

„Není nic než pokrytectví konat celonárodní oslavy, aniž by uznali otřesný stav lidských práv v zemi. Konžští lidé jsou uvězněni mezi neuspokojivým veřejným pořádkem a hrozbou další krize.

Dokud konžská vláda nebude klást zájem svých občanů na první místo, bezpečnost a dodržování lidských práv bude jen vzdálený sen.“

 

Okolo dvou milionů lidí zůstává bez domova v Kongu v důsledku pokračujících bojů mezi armádou a ozbrojenými skupinami. Nezákonné zabíjení, mučení a znásilňování je nadále rozšířeným jevem ve východní části země.

 

MONUC, největší mírová mise OSN ve světě, s 20.500 lidmi, zůstává jedinou silou v DRC schopnou poskytovat ochranu civilnímu obyvatelstvu. Vláda opakovaně vyzývá k jejímu zrušení, ale AI se obává, že zrušení MONUC povede k dalšímu zhoršování situace lidských práv v zemi.