Brněnská skupina přináší svědectví dětské práce objektivem světových fotografů

20.10.2010 20:17

Myslíte si, že děti na celém světě trápí ranní vstávání do školy? Není tomu tak. Bohužel. V mnoha zemích nemají děti možnost školní povinnosti zažít a rovnou jsou vrženy do světa těžké práce v továrně. Nevěříte? Přijďte se přesvědčit a prohlédnout si výstavu „Dětská práce očima umělců“.

 

 

Od pátku 15. října si můžete v atriu Provozně ekonomické fakultě Mendlovy Univerzity prohlédnout výstavu s názvem Dětská práce očima umělců. Objektivy předních světových fotografů, jako Kadir van Lohuizen (World Press Photo) nebo Sanjit Das (The New York Times) zachycují situaci v Nigérii způsobenou firmou Shell nebo život dětského pracovníka v továrně na zpracování kůže v Bangladéši. V rámci této výstavy proběhne 9. listopadu v 15.00 prezentace Barbory Mrázkové ze Společnosti pro Fair Trade. Prezentace se bude věnovat tématu dětské práce v kontextu výroby zboží naší každodenní spotřeby. Česká nevládní organizace Společnost pro Fair Trade se zabývá vzděláváním, vedením kampaní a osvětou v oblasti aktuálních globálních a rozvojových témat.

 

Akce spadá pod kampaně Za každou cenu a Byznys a lidská práva. Že se jedná o aktuální problém, dokládá fakt, že stále více českých firem přesouvá svou činnost do zahraničí, včetně rizikových zemí v Asi a Africe. Kampaň Byznys a lidská práva si klade za cíl omezit porušování lidských práv, ke kterému dochází činností firem a snaží se tyto firmy podpořit v odpovědném chování. Jedná se o problémy, ke kterým patří nedostatečná mzda, nucená práce, ničení životního prostředí, nedodržování práv zaměstnanců nebo již zmíněná dětská práce. Na kampani Byznys a lidská práva se podílí organizace Amnesty International Česká republika, Ekologický právní servis a Společnost pro Fair Trade.

 

Výstava se váže také k Evropskému roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Téměř 84 milionům Evropanů hrozí chudoba. Nejedná se pouze o problémy jako nedostatek peněz na potraviny či nevhodné bydlení, život v chudobě znamená také omezené volby životního stylu a následné sociální vyloučení. Rok 2010 je pro Evropskou unii Evropským rokem boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. V tomto roce mají zaznít hlasy těch, kteří musí problémům s chudobou čelit.

 

Zde můžete podepsat petici:

 

https://www.zakazdoucenu.cz/

 

 

Další informace můžete nalézt zde:

 

https://www.amnesty-brno.estranky.cz/

https://www.zakazdoucenu.cz/

https://www.fairtrade.cz/

 

Kontakt:

 

Amnesty International Brno

www.amnesty-brno.estranky.cz

 

Martina Čichoňová – koordinátorka Brněnské skupiny
tel: 774 353 234
e-mail:
marta.kom@centrum.cz

 

Lucie Paseková

tel: 723 146 569

e-mail: luc.pasekova@seznam.cz