Kubánský novinář zaddržen

17.02.2013 11:02

Nezávislý novinář zadržen

Kuba, Calixto Ramón Martínez Arias

Adresát:

  • Raúl Castro Ruz, President
  • Dr. Darío Delgado Cura, Ministr spravedlnosti
  • General Abelardo Coloma Ibarra, Ministr vnitra
  • Kubánské velvyslanectví v ČR

Požadujeme:

  • aby kubánské úřady neprodleně a bezpodmínečně propustily Calixta Ramóna Martíneze Ariase, neboť je vězněm svědomí, zadržovaným pouze pro nenásilné uplatňování svého práva na svobodu vyjadřování
  • aby úřady odstranily protizákonná omezení ve svobodě vyjadřování, shromažďování a sdružování

Co se vlastně stalo?

Novinář Calixto Ramón Martínez Arias byl 16.září 2012 zadržen Kubánskou revolucionářskou policií na letišti v Havaně, když se zajímal o tvrzení, že léky proti choleře zaslané Světovou zdravotnickou organizací jsou zadržovány na letišti, aby tak vláda utajila závažnost epidemie, která vypukla v polovině roku 2012.

Podle příbuzných byl Calixto Ramón Martínez Arias ve vazbě bit, stříkali mu do očí pepřovým sprejem a poté volal “pryč s Raúlem”, “pryč s Fidelem”. Nyní je údajně obviněn z “neúcty” k prezidentovi Raúlovi Castrovi a jeho bratrovi Fidelovi Castrovi, za což mu hrozí až 3 roky vězení.

Amnesty International ji považuje za vězeňkyni svědomí a má za to, že uložený trest jí měl zabránit v jejím aktivismu po dobu konání 18. sjezdu Čínské komunistické strany, plánovaného na 8. listopad.

Po 10 dnech na policejní stanici byl Calixto Ramón Martínez Arias převezen do vězení Valle Grande a po dvou týdnech pak do vězení Combinado del Este na předměstí Havany. Po příjezdu držel 33 denní hladovku patrně na protest proti vězeňské uniformě a zabavení osobních věcí. Amnesty International se domnívá, že Calixto Ramón Martínez Arias byl zadržen z politicky motivovaných důvodů, pouze pro uplatňování svého práva na svobodu projevu.

 

Vzor dopisu:

Head of State and Government

Raúl Castro Ruz        

Presidente de la República de Cuba

La Habana, Cuba      

Fax: +41 22 758 9431 (Cuba office in Geneva); +1 212 779 1697 (via Cuban Mission to UN)

Email: cuba@un.int (c/o Cuban Mission to UN)      

 

 Your Excellency,

I call on the Cuban authorities to release Calixto Ramón Martínez Arias immediately and unconditionally, as he is prisoner of conscience, detained solely for peacefully exercising his right to freedom of expression.

I urge you to remove unlawful restrictions on freedom of expression, association and assembly in Cuba.

Yours sincerely