Kambodža: Aktivistka propuštěna na kauci

28.11.2013 11:22

Dne 22.listopadu 2013 byla Nejvyšším soudem v Kambodži propuštěna aktivistka Yorm Bophová. Yorm obhajovala právo na bydlení a svobodu projevu své komunity žijící v hlavním měste Kambodži Phnompenhu, která byla násilně vystěhovávána od roku 2007. 

    Toto propuštění je však pouze prvním krokem v boji proti nespravedlnosti. Poté, co opustila věznici, byl její případ předán k Odvolacímu soudu.

"Propuštění Yorm Bophové je sice dobrá zpráva, ale zklamání je, že nebyla zproštěna obvinění a případ tak není u konce," uvedl Rupert Abbott, Výzkumník Amnesty International v Kambodži, který se účastnil odvolacího řízení. 

"Především neměla být nikdy uvězněna, zamčena a odtržena od svého malého syna a rodiny," dodává.

    Amnesty International je přesvědčena, že pravý důvod uvěznění Yorm byla její aktivita za lidská práva. 

Třicetiletá matka jednoho dítěte byla zatčena v září 2012 za údajné plánované napadení 2 mužů. V prosinci téhož roku byla odsouzena za "úmyslné násilí s přitěžujícími okolnostmi" a to i přesto, že proti ní nebyly předneseny žádné důkazy a svědectví byla velice rozporuplná. 

    Yorm Bophová je společně s dalšími 12 případy součástí kampaně Amnesty International Maraton psaní dopisů (Write for right) - největší kampaně za lidská práva na světě. Aktivisté z téměř 40 zemí světa se připojili ke kampani, volající po jejím propuštění.

"Její propuštění alespoň na kauci je důkazem toho, že kampaně a aktivita opravdu dokážou změnit životy lidí, kteří jsou oběťmi porušování lidských práv a násilí," uvedl na závěr Rupert Abbott.  

 

Podrobnosti na https://www.amnesty.org/en/news/cambodia-release-yorm-bopha-just-first-step-against-injustice-2013-11-22#