Zákony zakazující homosexualitu v Ugandě

24.02.2014 15:48


Ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal návrh zákona, který zakazuje homosexualitu a trestá ty, kteří její výskyt neohlásí. Trestem za homosexualitu může být až 14 let odnětí svobody, nebo v případě "polehčující homosexuality" doživotní domácí vězení. Při ohlašování homosexuálů se musí zapojit státní i nestátní organizace a to jak v Ugandě, tak mimo ni. Dříve zde existoval zákon udělující za homosexualitu až trest smrti, ten byl již naštěstí zrušen.

Tento krok má údajně demonstrovat nezávislost Ugandy z pohledu Západního světa a především nezávislost na jeho tlaku a provokace. Navrhovatel zákona David Bahati trvá na tom, že takovéto chování se dá naučit a odnaučit.

"Jedná se zkrátka o špatné chování, které nemůže být v naší společnosti povoleno," uvedl.

Ugandští homosexuálové nyní žijí ve strachu. Většina z nich sedí zamčená ve svých domech a raději nevycházejí ani do práce.

Museveni vyzval vládu Spojených států ke spolupráci v oblasti vědy, aby bylo možné prokázat, zda se člověk skutečně narodí jako homos


exuál. Pokud se tato věc vědecky potvrdí, bude možné jednat o změně legislativy.

Prezident Spojených států Barack Obama nazval tento návrh zákona krokem zpět a velmi nebezpečným pro celou homosexuální komunitu. Také varoval, že tato situace by mohla velice zkomplikovat vztahy Washingtonu a Ugandy, která od něj dostává pomoc 400 milionů dolarů ročně (více, než 8 miliard Kč).

www.bbc.co.uk/news/world-africa-26320102