Studentský vůdce Milad Asadi je zadržován bez obvinění ve věznici Evin v Teheránu

28.03.2010 09:34

 

Studentský aktivista zadržován bez obvinění

Studentský vůdce Milad Asadi je zadržován bez sdělení obvinění ve věznici Evin v Teheránu, od 1. prosince 2009. Amnesty International věří, že je vězněm svědomí, vězněným výhradně pro pokojný výkon svého práva na svobodu projevu, sdružování a shromažďování.  Je v nebezpečí mučení nebo jiného špatného zacházení.

23-letý Milad Asadiis je studentem elektrotechniky na Khajeh Nasir University a je také vedoucím členem Úřadu pro upevnění jednoty (OCU), studentské organizace,  vystupující v posledních letech s  požadavky politických reforem a k ukončení porušování lidských práv. Byl zatčen krátce před masovými protivládními demonstracemi, které se odehrály na univerzitách 7. prosince, což je „Den studentů v Íránu“, a také výročí zabití tří studentů íránskou policií v roce 1953.

Milad Asadiis řekl své rodině, během návštěvy v polovině ledna, že byl před touto návštěvou 46 dnů v samovazbě, v místnosti dva metry široké a dva metry dlouhé. Podle webových stránek Reportérů a aktivistů za lidská práva v Íránu, Milad Asadi řekl své rodině během jejich návštěvy ve vězení, že by měl stát před soudem 3. března, ale není známo, zda k tomu došlo.

Nejméně tři další přední členové OCU - Mehdi Arabshahi, Behareh Hedayat a Amin Nazari jsou také zadrženi. Další - Morteza Samyari - byl propuštěn na kauci poté, co byl odsouzen k šesti letům vězení za vágně formulované trestné činy, zřejmě v souvislosti s jeho pokojným uplatňováním svého práva na svobodu projevu a sdružování, po nespravedlivém procesu.

Prosím, napište okamžitě persky, arabsky, anglicky, francouzsky nebo vašem vlastním jazyce:

• Vyzvěte íránské úřady, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily Milada Asadia a všechny ostatní studenty zadržované pouze pro pokojné uplatňování svého práva na svobodu projevu a sdružování;

• Požadujte, aby zajistily, že Milad Asadi bude chráněn před mučením a jiným špatným zacházením, a bude mít přístup k právníkovi, kterého si zvolí, své rodině a jakékoliv lékařské ošetření kterou bude vyžadovat;

• Připomeňte íránským úřadům, že svoboda projevu, sdružování a shromažďování je zaručena podle Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, kterého je Írán smluvní stranou.

 

 

Můžete napsat například:

 

I call on Iranian authorities to release immediately and unconditionally Milad Assad and other students, detained solely for peacefully exercising their right to freedom of expression and association.
I urge the Iranian authorities to ensure that Milad Assad will be protected from torture and other ill-treatment, and will have access to lawyer of his choice, his family and any medical care they may need.
I remind of Iranian authorities that freedom of expression, association and assembly is guaranteed under International Covenant on Civil and Political Rights, which Iran is a party.

 

 

Leader of the Islamic Republic
Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei
The Office of the Supreme Leader
Islamic Republic Street – End of Shahid Keshvar Doust Street, Tehran, Islamic Republic of Iran
Email: info_leader@leader.ir
https://www.leader.ir/langs/en/index.php?p=letter (English)
Oslovení: Your Excellency


Head of the Provincial Judiciary in Tehran

Ali Reza Avaei
Karimkhan Zand Avenue
Sana’i Avenue, Corner of Alley 17, No. 152
Tehran, Islamic Republic of Iran
Email: avaei@Dadgostary-tehran.ir
Oslovení: Dear Mr Avaei

 

 
And copies to:
Secretary General, High Council for Human Rights
Mohammad Javad Larijani
Howzeh Riassat-e Ghoveh Ghazaiyeh
Pasteur St, Vali Asr Ave., south of Serah-e Jomhuri
Tehran 1316814737
Islamic Republic of Iran
Fax: +98 21 3390 4986
Email: bia.judi@yahoo.com (In subject line: FAO Mohammad Javad Larijani)
Oslovení: Dear Mr Larijan

 

více informací k případu.pdf (62,6 kB)