Rozhodovat o svém vlastním těle, přerušit těhotenství, které je důsledkem znásilnění? Pro ženy a dívky v El Salvadoru nemožné.

25.10.2014 11:01

 

Zákaz umělého přerušení těhotenství platí v El Salvadoru již od roku 1998. Stejně tak je tomu v dalších 7 zemích Latinské Ameriky – v Chile, Dominikánské republice, Haiti, Hondurasu, Nikaraguai a Surinamu. 

Absolutní zákaz potratů pak platí i pro ty ženy a dívky, pro které je těhotenství nebezpečné ze zdravotních důvodů.  Jaké mají tedy možnosti? Buď dítě donosit a riskovat zdravotní komplikace a někdy i vlastní život nebo se uchýlit k ilegálnímu potratu. Ani ten samozřejmě není bez rizik. Pokud žena ve zdraví přežije požití jedu na krysy, což je jeden z drastických způsobů, kterými tamní ženy svou situaci řeší, může čelit uvěznění od dvou až do osmi let, pokud se na její potrat přijde. Hrozba vězení – odnětí svobody až na 12 let se vznáší i nad těmi, kteří by jim k přerušení těhotenství chtěli pomoci. Kromě nejrůznějších pesticidů tak místní ženy používají například pletací jehlice nebo ostrý kus dřeva, který si prudce zasunou do děložního hrdla.

Stejně je tomu i v případě těch žen, které otěhotní poté, co se stanou obětí znásilnění. Výjimkou nejsou ovšem ani mladé dívky, potažmo děti. Lékař, který měl v péči desetiletou dívku, která otěhotněla následkem znásilnění, popsal situaci takto: „Byl to velice složitý případ, nechápala co se s ní děje…Požádala nás o pastelky a tím nám zlomila srdce. Říkali jsme si, je to jen malá holka. Jen malá holka, která nechápala co se s ní děje, že je v očekávání.“

Nejtvrdším represím ovšem čelí ženy, které potratí samovolně. Ty jsou trestány odnětím svobody až na 50 let. Takový je i případ Marie Tesy Riverové, té soud vyměřil 40 let ve vězení. Maria ani netušila, že je v jiném stavu. Jednoho dne se jí v práci udělalo slabo, odešla proto na toaletu, kde ji posléze našli, jak krvácí. Po převozu do nemocnice byla ihned vyslechnuta policí, kterou zavolal personál. V roce 2012 ji soud poslal do vězení na 40 let. Maria má doma pětiletého syna. Až ji propustí, bude mu 45 let.

Příběh Marie není zdaleka ojedinělým. V současné době je v souvislosti s přerušením těhotenství v El Salvadoru vězněno 17 žen. „Represe, kterým čelí ženy a dívky v El Salvadoru jsou opravdu šokující a podobné mučení. Je jim upíráno základní právo rozhodovat o svém těle, a pokud se k tomu odváží, jsou přísně potrestány,“ uvedl Salil Shetty generální tajemník Amnesty International, "svět nemůže nečinně sedět a dívat se, jak ženy a dívky v Salvadoru trpí a umírají. Amnesty International vyzývá vládu Salvadoru k dekriminalizaci potratů ve všech ohledech. Vláda musí poskytnout ženám a dívkám přístup k bezpečné a legální interrupci, alespoň pokud je těhotenství rizikem pro jejich život, zdraví, nebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění.“

Zákaz potratů je součástí velmi širokého problému diskriminace žen v El Salvadoru. Genderové stereotypy tu ovlivňují nejen soudní rozhodování, ale také znemožňují přístup k adekvátní sexuální výchově a povědomí o možnostech antikoncepce, což by alespoň částečně mohlo pomoci řešit situaci tamních dívek a žen.