Čínská vězeňská olympiáda

29.04.2008 10:24

V Olomouci proběhla v úterý 29. dubna 2008 unikátní akce s názvem Čínská vězeňská olympiáda. Na podporu obětí porušování lidských práv v Číně ji v areálu vysokoškolských kolejí uspořádala Olomoucká skupina Amnesty International.

Na desítky návštěvníků čekaly netradiční olympijské disciplíny jako např. běh s vězeňskou koulí u nohy, badminton s pouty na rukou, hod na oprátku či útěk z vězení. Odměnou soutěžícím byl diplom a potvrzení, že jsou bojovníky za lidská práva. Na vlastnoručně vyzdobené korespondenční lístky psali zájemci urgentní apely na podporu dvou nespravedlivě vězněných lidsko-právních aktivistů, Chu Ťia a Jang Čchun-lina. V krásném jarním odpoledni nabízel stánek Dobré Čajovny posezení u výborného a osvěžujícího čaje.

V souvislosti s letními olympijskými hrami v Pekingu zahájila Amnesty International kampaň, v níž požaduje od čínského vedení trvalé a pozitivní změny, ve smyslu dodržovaných, chráněných a naplňovaných lidských práv. Lidé v Olomouci tak dostali jedinečnou příležitost projevit smysl pro fair play a spravedlnost.

 

Čínská vězeňská olympiáda.pdf (29,8 kB)

 

Čínská vězeňská olympiáda