Amnesty International v Československu před rokem 1989

13.11.2011 15:12
21. listopad 2011 - 30. listopad 2011
Výstava

Olomoucká skupina AI Vás zve na výstavu dokumentující působení Amnesty International v Československu před rokem 1989.

Výstava ukazuje, že ze společnosti v podmínkách totality nevymizela statečnost jednotlivců a osobní odhodlání bojovat proti bezpráví. AI pomáhala pronásledovaným lidem v naší zemi; dnes usiluje o dodržování lidských práv v dalších částech světa.

Výstava představuje unikátní dokumenty ze zdrojů AI i materiály československých úřadů. Svědectví podají i vzpomínky lidí, kteří se postavili bezpráví. Bez jejich spolupráce by činnost AI nemohla být efektivní. Jednu z podob boje za svobodu v naší zemi tak přiblíží příběhy Dany Němcové, Petra Uhla, Ivana Martina Jirouse, Václava Havla a dalších.

Výstava byla započata besedou s disidentkami Janou Soukupovou a Květoslavou Princovou, které nám spolu s historikem Pavlem Urbáškem, přiblížily dobu totalitního Československa, včetně činnosti Amnesty International na pomoc tehdejším politicky persekuovaným osobám. Vzpoměli jsme si na období kolem 17. listopadu 1989 a zároveň okolnosti, které tomuto datu předcházely. Prostor byl samozřejmě dán i posluchačům, kteří na závěr mohli klást hostům otázky.

 

Výstava i nadále probíhá a je možné ji shlédnout v prvním patře Konviktu.

Pořádá
Filozofická fakulta UP
Místo
Umělecké centrum UP, Chodba 1. patro